Thaise tafelmanieren

Thaise tafelmanieren: de gebruiken in Thailand

Thais eten wordt steeds populairder. Veel mensen zijn al bekend met de variatie aan Thaise smaken. Over Thaise tafelmanieren hebben veel mensen echter nog geen kennis. Welke Thaise tafelmanieren zijn er zoal? Wij hebben enkele Thaise tafelmanieren voor je op een rijtje gezet, zodat je straks op de juiste manier de lekkerste Thaise gerechten eet.

Eten doe je met lepel en vork

Onder de Thaise tafelmanieren is het erg belangrijk om met lepel en vork te eten. Dit zodat je geen eten knoeit. De eetlepel neem je in je rechterhand en de vork doe je in je linkerhand. Deze gebruik je als hulpmiddel bij het vullen van je lepel. Het is niet gebruikelijk om de vork in je mond te steken. Dat vinden de Thai namelijk erg vies.

Je eet niet met stokjes, tenzij dit wordt aangeboden

Denk je dat met stokjes eten onderdeel is van Thaise tafelmanieren? Dan heb je het mis. In Thailand eet je alleen met stokjes als dit het enige is wat je krijgt aangeboden. Zo krijg je bijvoorbeeld stokjes aangeboden bij straatkraampjes of in kleine eetzaken waarbij er noedelgerechten geserveerd worden. Je eet dus altijd met lepel en vork, hoewel het ook kan zijn dat je in sommige restaurants in Thailand toch een mes aangeboden krijgt.

Je eet bij voorkeur niet met je handen

Wil je de Thaise tafelmanieren goed beheersen, dan eet je bij voorkeur niet met je handen. De lepel en vork gebruik je om de laatste restjes van vlees van het bot of vis van een graat af te schrapen. In het platteland is kleefrijst echter het basisvoedsel. Dit eet je zonder bestek en dus wel met de hand. Hierbij trek je met je rechterhand een stuk kleefrijst los, wat je vervolgens tot een bolletje oprolt. Met je duim maak je hier een gaatje in. Vervolgens neem je het bolletje tussen duim en vingers en dip je dit in de groente of het vlees waarna je het eet. Het is belangrijk echt alleen je rechterhand te gebruiken hiervoor, omdat je volgens Thaise gebruiken met je linkerhand je billen schoonmaakt.

Bestel geen soep als voorgerecht

Wat je nooit moet doen, is soep als voorgerecht bestellen in een Thais restaurant. Soep wordt in Thailand namelijk als een bijgerecht gezien en is doorgaans vrij pittig. Denk bijvoorbeeld aan de Tom Yam Kung en de Tom Kha Khai. Je eet soep enkel als afwisseling met andere gerechten en rijst. Ook is het niet aan te raden om soep als voorgerecht te eten, omdat er in de keuken vaak gebruik wordt gemaakt van Spaanse pepers. Deze zijn zeer scherp, wat juist de reden is dat je er in kleine beetjes van eet.

Je bestelt zowel voor jezelf als voor anderen

Een belangrijke regel onder de Thaise tafelmanieren, is dat je zowel eten voor jezelf als voor anderen bestelt. Hier bestellen we meestal ons eigen gerecht. Des te meer mensen er aan tafel zijn, des te meer gerechten je bestelt zodat je samen van de verschillende schalen kunt eten. Gerechten kiezen wordt volgens Thaise gebruiken dan ook in overleg gedaan.

Welke Thaise tafelmanieren wist jij al?

Recente blog artikelen

Neem contact op

Wil je een blog artikel op Thailicious plaatsen? Thailicious is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met meer dan 25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Thailicious? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.

Thai food png image 01