Deze twee soorten rijst zijn onmisbaar in de Thaise keuken
Ben jij benieuwd welke soorten Thaise rijst er zoal gebruikt worden in de Thaise keuken?
Er zijn twee basissoorten Thaise rijst, waaronder pandanrijst en kleefrijst. In dit artikel vertellen we je wat rijst precies is en wat de exacte verschillen zijn tussen pandanrijst en kleefrijst. Ben jij benieuwd welke twee soorten Thaise rijst echt onmisbaar zijn in de Thaise keuken? Lees dan snel verder!
Wat is rijst?
Voordat we dieper op de verschillende soorten Thaise rijst ingaan, is het belangrijk te weten wat rijst is. Allereerst is rijst eigenlijk een grassoort. De korrels die wij eten zijn zaden van de rijstplant. Een rijstkorrel bestaat uit vier delen, namelijk de kiem, het meellichaam, het zilvervlies en het kaf. Het meellichaam is hierbij het grootste onderdeel van de rijstkorrel. De kiem is een overblijfsel waaruit de rijstkorrel is gegroeid en is slechts een klein onderdeel van het geheel. Het zilvervlies is een dun vliesje rondom de korrel. De gehele korrel zit in het kaf. Om de rijstkorrel vrij te maken, moet het kaf eraf gepeld worden. Hierbij worden het zilvervlies en de kiem verwijderd, waarna het meellichaam overblijft.
Pandanrijst
Pandanrijst wordt ook wel jasmijnrijst genoemd. Dit is een langkorrelige rijst die vrij luchtig en geurig is. Ongekookte korrels pandanrijst zijn doorschijnend. Als je ze kookt, worden ze wit en luchtig. Ook staat deze rijstsoort bekend als parfumrijst vanwege het subtiele bloemenaroma. De volle en zachte smaak van pandanrijst is de perfecte toevoeging aan pittige gerechten. De rijst wordt in een gesloten pan bereid. Hierdoor komt de geurige smaak geheel tot zijn recht. Pandanrijst is het basisvoedsel in Thailand. De meeste rijst wordt gemaakt in het noordoostelijke gedeelte van het land, waar de bodem vooral uit zand en klei bestaat.
Kleefrijst
Kleefrijst is een rondkorrelige rijst soort die beschikt over een hoog gehalte aan zetmeel. Hierdoor blijven de korrels aan elkaar plakken. Kleefrijst wordt eerst een lange tijd geweekt. Hierna wordt de rijst gestoomd. Het hoge zetmeelgehalte van de rijst zorgt ervoor dat de ongekookte korrels er wit uitzien. Wanneer de korrels eenmaal geweekt en gestoomd zijn, schijnen de korrels door.
Kleefrijst is een belangrijk voedingsmiddel in het noorden van Thailand. Dit wordt geteeld op hoogvlakten en berghellingen in deze regio. Het heeft tijdens de groeiperiode in vergelijking met pandanrijst minder water nodig. Je kunt kleefrijst zowel in een zwarte als witte variant vinden. Ook zijn er diverse kruisingen die worden aangeduid als zoete jasmijn kleefrijst. Je eet kleefrijst met de hand, waarbij je met je vingers rijstballetjes maakt. Deze doop je in een saus of curry en eet je vervolgens op. Kleefrijst wordt ook veel gebruikt voor het maken van zoete desserts of tussendoortjes. Hierbij wordt het op smaak gebracht met kokosmelk en bijvoorbeeld gecombineerd met mango. Je kunt kleefrijst kopen in diverse toko’s.
Weet jij al welke soort rijst je een keer gaat proberen? Bekijk eens wat recepten op internet en ga zelf aan de slag met het maken van een overheerlijk gerecht met Thaise rijst.