De geschiedenis van de wereldberoemde Pad Thai

Pad Thai: zo kwam dit gerecht tot stand

Pad Thai is een wereldberoemd Thais gerecht uit de Thaise keuken. En dat is niet voor niets zo, want de smaak hiervan is werkelijk heerlijk! Veel toeristen en inwoners van Thailand en omstreken genieten dan ook van dit bijzondere gerecht. Pad Thai wordt ook wel gemaakt van rijstnoedels. Deze zijn eerst gekweekt en worden vervolgens gebakken in de wok samen met gesneden tofu en eieren. Tijdens het wokken worden er nog tal van andere ingrediënten toegevoegd, waaronder garnalen, vissaus, sjalotten, rode chilipepers en palmsuikers. Maar hoe is de beroemde Pad Thai precies tot stand gekomen? Wij vertellen je alles over de geschiedenis van Pad Thai.

1938: Siam

Pad Thai is tot stand gekomen in Siam. Dit was de vorige naam van Thailand. Omstreeks 1938 werd Phibun premier van Siam. In dit land waren vele etnische groepen en de premier vreesde dat het nogal lastig zou kunnen zijn om deze groepen met elkaar te verbinden. Premier Phibun kwam tijdens een coup aan de macht, waardoor het nog lastiger was om de diverse etnische groepen met elkaar te verbinden. Ook werd het land door zowel Britse als Franse kolonies omsingeld. Hoe ging Phibun dit aanpakken?

Het plan van Phibun

Phibun besloot zowel de identiteit als cultuur van Siam te transformeren. Hierop voerde hij 12 culturele mandaten in. Deze mandaten moesten ervoor zorgen dat zijn land een trotse, moderne en productieve samenleving zou worden. Zo stelde een mandaat dat iedereen en hoed zou dragen in het openbaar. Ook wilde Phibun Siam voortaan Thailand noemen.

En daar hoorde natuurlijk ook een nationaal gerecht bij. De bevolking at vroeger vooral rijst met zout, bladeren en chilipasta. Ook kochten ze vaak snacks van Chinese verkopers op straat. Hoe Pad Thai echt ontstaan is, blijft echter ietwat onduidelijk. Sommigen denken dat dit gerecht is ontstaan uit een wedstrijd waarbij er gezocht werd naar een nieuw nationaal gerecht.

Chinese roots

Pad Thai heeft van origine een Chinese oorsprong. De originele naam voor Pad Thai is dan ook Kway Teow Phat Tai. Kway Teow staat ook wel voor rijstnoedels in het Chinees. De volledige naam betekent ‘Op Thaise wijze gewokte rijstnoedels’. In de Chinese keuken wordt er veel gewokt en zijn noedels ook een perfect voorbeeld van wat de typische kenmerken van de Chinese keuken zijn. Er wordt beweerd dat Chinese immigranten dit gerecht naar Siam brachten, waar er aldaar de typische Thaise smaak aan werd toegevoegd. 

Phibun deelde dit gerecht vervolgens aan het volk uit en vertelde hen dat dit het nieuwe nationale gerecht van Thailand werd. Ook promootte hij de noedels en zorgde hij ervoor dat diverse straatkraampjes en restaurants Pad Thai serveerden. Daarnaast deelde het ministerie van volksgezondheid speciale pamfletten uit waarop de gezondheidsvoordelen van Pad Thai beschreven stonden. Middels dit gerecht probeerde Phibun de bevolking een nieuwe identiteit te geven en ervoor te zorgen dat er meer binding ontstond tussen de diverse etniciteiten. En zo won Pad Thai steeds meer aan populariteit.

Recente blog artikelen

Neem contact op

Wil je een blog artikel op Thailicious plaatsen? Thailicious is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met meer dan 25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Thailicious? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.

Thai food png image 01