De bekendste Thaise smaakmakers

Alles over de bekendste Thaise smaakmakers

Wil jij alles weten over de bekendste Thaise smaakmakers. In Thaise gerechten worden diverse ingrediënten gebruikt, zoals galangal, citroengras, vissaus en Thaise peper. Maar wat zijn dit precies voor ingrediënten? In dit artikel vertellen we je alles over de bekendste Thaise smaakmakers. Lees snel verder en ga meteen aan de slag in de keuken!

Galanga

Galanga staat ook wel bekend als Thaise gember. De smaak hiervan komt sterk overeen met verse jonge gember, hoewel dit niet te vergelijken is met de gember die wij in Nederland gebruiken. Aan de buitenkant lijken de wortels vrijwel hetzelfde. Kijk je echter wat beter, dan zie je dat galanga harder en bleker is dan gember. Ook is galanga lastiger te raspen dan gember. Galanga heeft een scherpe en frisse smaak. Zo smaakt het citrusachtig en ietwat bloemig. Je kunt galanga niet in de Nederlandse supermarkten kopen, maar wel in toko’s. Breng dus zeker eens een bezoekje aan je lokale toko, want galanga is het zeker waard.

Citroengras

Citroengras is een grassoort waarbij de stengels een licht gemberachtige en citroenachtige smaak hebben. Erg fris dus. Citroengras wordt niet rauw gegeten, maar gestoofd of meegekookt met andere groenten. Als je citroengras meekookt voor het speciale aroma, dan zal de stengel in zijn geheel gebruikt worden. Voor het serveren wordt deze verwijderd. Je kunt de stengel ook fijn hakken en gebruiken in gerechten. Citroengras dient er fris uit te zien. Let dus op dat de stengel niet uitgedroogd is. Je kunt citroengras kopen bij toko’s en diverse groentewinkels. Ook kun je het in gedroogde poedervorm kopen.

Vissaus

Vissaus wordt veel gebruikt in de Thaise keuken. Deze saus wordt gemaakt van gefermenteerde en gezouten vis. Denk aan ansjovis en andere kleine vissen. De smaak hiervan is vrij zout. De geur is vrij sterk, maar is niet overheersend in gerechten. Vissaus heeft vaak een meer nootachtige smaak. Het wordt gebruikt in curry’s, marinades en dipsauzen. De reden hiervoor is dat het gerechten een volle en warme smaak geeft. Zo wordt vissaus toegepast in het wereldberoemde Thaise gerecht Tom Kha Kai en andere bekende Thaise gerechten.

Thaise peper

Thaise peper is een klein pepertje met een bijzonder hete smaak. De peper wordt zowel in de Thaise keuken als in de Indonesische keuken gebruikt. Thaise peper wordt vooral gebruikt om salsa’s en sambals te maken, maar ook voor het maken van wokgerechten en curries. Doorgaans wordt de hete peper in zijn geheel meegekookt. Hierna wordt de peper uit het gerecht gehaald. Ben je dol op hete pepers, dan kun je er ook voor kiezen om de peper in het gerecht zelf te verwerken. Je kunt Thaise peper in veel toko’s kopen.

Weet jij al met welke Thaise smaakmakers jij aan de slag gaat in de keuken? Ga eens op zoek naar galangal, Thaise peper, citroengras en vissaus en bekijk eens online welke gerechten je hier zoal mee kunt maken.

Recente blog artikelen

Neem contact op

Wil je een blog artikel op Thailicious plaatsen? Thailicious is onderdeel van Seo²: een platform voor SEO-linkbuilding met meer dan 25 websites. Meer weten over de mogelijkheden voor adverteren op Thailicious? Bekijk de tarieven en voorwaarden op de Seo² website.

Thai food png image 01